Ansök till VAL

Följ instruktionerna nedan för att ansöka till VAL

Ansökan till VAL inför vårterminen 2025 öppnar den 16 september 2024 kl. 12.00 och stänger den 15 oktober kl. 22.00. Prövning av din ansökan kommer att ske vid det lärosäte som du väljer.

Ansökan görs i flera steg

Ansökan består av flera steg. Genom att klicka på knappen ”Påbörja ansökan här” kommer du till det första steget. I det första steget ska du registrera dig som användare*. När du har gjort det får du ett mejl som du använder för att bekräfta din e-postadress, därefter kan du logga in och fortsätta med nästa steg.

Observera att du behöver ha ett konto på Antagning.se för att göra en ansökan till VAL. Däremot behöver du inte vänta på den kod som skickas per post till dig från Antagning.se om du precis har skapat ett konto. Koden behövs inte för ansökan, utan för att i ett senare skede kunna se meddelanden, se dina betyg och meriter med mera.

I det andra steget ska du fylla i grundläggande uppgifter om dig själv, din arbetsplats och dina studiemeriter samt välja lärosäte. När du är klar med detta steg kommer det dyka upp en ruta om hur du slutför ansökan via Antagning.se, som är det sista steget. På Antagning.se ska du ladda upp relevanta dokument som styrker dina meriter. Använd denna mall för tjänstgöringsintyg. Du är klar med dina ansökan till VAL när du har slutfört samtliga steg och fått ett bekräftelsemejl från Antagning.se.

Om du söker mot yrkeslärare måste du utöver ovanstående steg dessutom ansöka om att få dina branschkunskaper prövade. Se instruktioner under utbildningsingång Yrkeslärare samt i kvittensmejl efter slutförd ansökan.

* Har du ansökt till VAL förut? Du kommer inte att kunna använda samma inloggningsuppgifter som vid tidigare ansökningsomgång. Det krävs att du skapar en ny användare.

Dokument som styrker dina meriter

På Antagning.se laddar du upp relevanta dokument som styrker dina meriter. Du behöver bifoga:

Tjänstgöringsintyg som styrker din nuvarande och tidigare erfarenhet som obehörig lärare/medverkande i förskolans undervisning. Vi behöver detaljerade uppgifter om din nuvarande tjänst och eventuellt tidigare tjänster. Anställningsavtal godkänns inte.
– Utländska studiemeriter samt äldre studiemeriter som inte syns på Antagning.se när du är inloggad (oftast före 1990).
– Eventuella övriga studieintyg från Sverige eller annat land.

Sista kompletteringsdag är den 22 oktober 2024.

Vad händer sedan?

Din ansökan är nu komplett och handläggning påbörjas. Du kommer eventuellt att kontaktas av handläggare för kompletterande uppgifter. Antagningsbesked kommer att publiceras på Antagning.se den 12 december 2024. Om du blir antagen kommer du att få din individuella studieplan skickad till den e-postadress du använde i första steget av ansökan. Var noga med att kontrollera din skräppost!