Fler vägar till att bli lärare

Behöver du Fler vägar in i läraryrket? Saknar du behörighet till Vidareutbildning av lärare, VAL, eller Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, kan insatsen Fler vägar in i läraryrket vara en annan väg.

Fler vägar in är inte ett lärarprogram utan ett projekt som innehåller flera alternativ för dig som redan jobbar inom förskola eller skola, men även för dig som saknar tidigare lärarerfarenhet. Projektet är en ny insats under utveckling, som kommer att innehålla flera olika delar. Till exempel kommer Fler vägar in utveckla kortare kurser med flexibelt upplägg och möjligheter att validera reell kompetens som sen kan tillgodoräknas i en förskollärar- eller lärarexamen.

Utbudet av kortare kurser uppdateras löpande efter att de tas fram, och vissa går att söka redan nu. Här kan du se kursutbudet.

Vad är Fler vägar in?

Regeringen har gett sju lärosäten i uppdrag att arbeta med insatser som ska leda till fler utbildningsvägar till förskollärar- eller lärarexamen. Umeå universitet leder arbetet som genomförs tillsammans med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Malmö universitet och Stockholms universitet.

Vill du veta mer om Fler vägar in? Läs igenom vanliga frågor eller använd kontaktformuläret.

Jag vill veta mer

Om du har frågor angående Fler vägar in, VAL eller andra lärarutbildningar, kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret.

För snabbare vägledning – ange gärna följande uppgifter i ditt meddelande:

  • Är du eller har du varit verksam som lärare? Om ja – hur länge, inom vilka årskurser och ämnen?
  • Finns det något eller några särskilda ämnen du skulle vilja undervisa i?
  • Finns det någon studietakt (ex. halvfart/helfart) som du skulle föredra?
  • Skulle du helst vilja studera vid något särskilt lärosäte eller i någon särskild del av landet?
  • Har du några tidigare akademiska meriter som du tror skulle vara relevanta för en lärarexamen? Om ja – ange gärna ditt personnummer så kan vi granska dessa i Ladok.

0 + 1 = ?